Архива актуелности

Пошто је летњи период, време када стичимо нове другаре, са децом смо реализовале ликовну активност на тему "Мој нови друг", где смо се упознавали преко цртежа. Активност су реализовале васпитачице Јасмина Веселиновић, Александра Зорић и Милица Гајин.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

У старијој јасленој групи, васпитачице Светлана Јовишић, Мирјана Грмуша и Андреа Матијевић, су са децом реализовале игре тестом. Циљ ове активности је упознавање са различитим материјалима као и подстицање развоја фине моторике шаке.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

У старијој јасленој групи, васпитачице Вишње Лебовић, деца су у дворишту вртића истраживала њихове становнике, а потом уживала у слободној игри на отвореном.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

У дворишту објекта "Ђурђевак" стручни сарадници за физичко васпитање Синиша Лазић и др Наташа Бабић су са васпитачицама Радојком Бјелицки, Аном Челаревић и Магдом Јагер, реализовали моторичку активност - Пењање. Након загревања и комплекса вежби обликовања, деца су се пењала на различите површине. Активност је завршена опуштањем организма.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

 

У старијој јасленој групи, васпитачице Ивана Јовановић, Драгана Узелац и Бранка Симин, су са децом реализовале активност у којима је задатак био да се пронађе исти пар.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У старијој јасленог групи објекта "Цврчак 2" васпитачице Александра Петреш, Гордана Бошњак и Дијана Ерцег су са децом реализовале ликовну активност на тему "Балони". Деца су прво цртала балоне, а потом се и играла са њима.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У старијој јасленог групи објекта "Цврчак 2" васпитачице Александра Петреш, Гордана Бошњак, Дијана Ерцег и стручни сарадник за физичко васпитање др Наташа Бабић су са децом реализовале моторичку активност са лоптицама. Задатак за дете је био да убаци лоптицу у корпу, прелазећи препреку на поду, чиме развијамо прецизност и координацију покрета.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

 

У објекту "Бубамара" васпитачица Дубравка Јеличић и стручни сарадник за физичко васпитање др Наташа Бабић су са децом реализовале моторичку активност. Деца су прелазила полигон свестраности чиме су развијали спретност, окретност и јачали мишиће доњих и горњих екстремитета.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У објекту "Бубамара" васпитачица Дубравка Јеличић се са децом реализовала активности на тему "Моја машта може свашта".
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Васпитачица Бојана Јозић и приправник волонтер Жељка Аћимовић су са децом одиграле игру "Чаробњак", којом развијамо и негујемо самопоштовање код деце, јер је свако дете у прилици да покаже шта воли и уме да ради.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

 

У објекту "Ђурђевак" васпитачице Емилија Мерли, Живковић Недељка и Плужарев Јелена су са децом израђивале накит од пластелина и певале песму која прати покрет.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Током летњег периода васпитачица Бојана Јозић и приправник волонтер Жељка Аћимовић су са децом реализовале активност на тему "Биљка". Заједно са децом су посејале семе из ког је на дечјим папирима израсла биљка. Потом су направиле изложбу и са децом разговарале о биљкама које су израсле. Циљ ове активности је приказ делова биљке и њеног развоја.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Дана, 06.07.2020. године, васпитач наше установе није дошао на посао због повишене температуре. Због сумње на инфекцију вирусом Ковид 19, запослена се тестирала на вирус у суботу, а резултат теста је саопштила чим је добила налаз, који је био позитиван, у понедељак у 13:20 часова.

Запослена је од 29.06.2020. године радила у објекту „Ђурђевак" и није имала никакве симптоме инфекције у периоду рада од 29.06.2020. до 03.07.2020. године.

Обавештен је Завод за јавно здравље Сомбор. У сарадњи са надлежним епидемиологом добијене инструкције о поступању у случају потврде Ковид 19 инфекције:
- радници који су били у контакту са запосленом која је позитивна на вирус Ковид 19, обавештени су да редовно долазе на посао уз коришћење личне заштитне опреме,
- пратити здравствено стање и у случају појаве симптома, као што су повишена телесна температура ( 38°С), суви кашаљ, одсуство чула укуса и мириса, да се јаве у Ковид амбуланту у Хајдук Вељковој улици, ради тестирања на вирус.
- сва деца која су похађала вртић долазе редовно у објекте на Селенчи. Уколико неко дете има симптоме, јавиће се своме педијатру и неће се примити у вртић. Таква деца могу поново да бораве у вртићу уз потврду педијатра да су здрава.

Сви родитељи чија деца су похађала вртић од 29.06.2020. године су обавештени о потврђеном случају инфекције Ковид 19 вирусом и о могућности редовног похађања вртића све деце која немају симптоме болести.

Дана, 07.07.2020, пре доласка деце, у 05:00 часова, извршена је дезинфекција свих вртића на Селенчи од стране ЈКП „Зеленило" Сомбор.
Претходног дана је детаљно опран и дезинфикован простор, површина, прибор, опрема и друго, наменским дезинфекционим средствима у складу са упутством произвођача.

Рад у летњем периоду почео је дана, 29.06.2020. године у вртићима на Селенчи: „Бубамара", „Ђурђевак", „Цврчак" и „Цврчак 2".
Рад је организован тако што се деца примају од 05:30 до 08:00 у сваком објекту. На пријему су медицинске сестре које мере деци температуру, родитељи не улазе у објекте. Потом васпитач који је на пријему води дете да се преобује и да опере руке детету. Такође, у току дана руке се чешће перу.

Мерење температуре и дезинфекција руку се врши и сваком раднику приликом доласка на радно место.
Заштитна опрема - маске и рукавице редовно се деле свим радницима и у обавези су да их користе.
Организација рада и распоред радника се врши свакодневно, због коришћења годишњих одмора.
Деца су распоређена по свим радним собама у мањем броју.

Климе се не користе, проветравање просторија се врши у јутарњем периоду, такође и у периодима када деца бораве на дворишту. У радним собама прозори су стално отворени.

Деца велики део дана проводе на отвореном простору, односно после доручка до припреме за ручак и спавање. Прилком боравка деце на дворишту, васпитачи се придржавају препоручених мера у циљу безбедности деце: боравак у мањим групама, у хладовини. Васпитачи су распоређени поред сваке групе деце и поред реквизита.
Користи се мања количина играчака, које се свакодневно перу и дезинфикују.
Деца од куће не доносе играчке.

Приликом доручка и ручка, деца су распоређена у радним собама и трпезаријама, како не би био велики број деце на једном месту, поштујући меру размака између деце.

Дневни одмор - спавање спроводи се тако, да се деца на креветима позиционирају по принципу „ноге - глава", уз препоручену раздаљину.Обезбеђени су појединачни кревети и постељина за свако дете и строго се води рачуна да се не мешају - кревети су обележени. Постељина се мења недељно и по потреби.
Уколико се примете неки симптоми болести код деце - респираторне, цревне инфекције, повишена температура и сл. или се сумња на почетак болести (умор, губитак апетита), родитељ се позива и долази по дете, које остаје код куће док не оздрави. Дете се враћа у колектив са потврдом педијатра да је здраво.

Пре почетка рада свакодневно се спроводи прање, чишћење и дезинфекција простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија.
Појачане су хигијенске мере у целом објекту уз чешћу примену мера текуће дезинфекције подова, површина и предмета, укључујући играчке, површине и предмете који се често додирују (прекидачи за светло, кључеви, ручке ормарића, судопера, столови, столице). Холови се дезинфикују пребрисавањем након пријема деце, после ручка и након одласка деце из вртића.
Дезобаријере се свакодневно перу и натапају дезинфекционим средством.

Д и р е к т о р
Александра Перовић

 

У сарадњи са Заводом за јавно здравље Сомбор, надлежним епидемиологом и према протоколу о поступању у случају потврде Ковид 19 инфекције, обавештавамо вас да сва деца која су похађала вртић долазе редовно у објекте на Селенчи. Уколико неко дете има симптоме инфекције, неће се примити у вртић, треба да се јави своме педијатру. Таква деца могу поново да бораве у вртићу уз потврду педијатра да су здрава. 
Сутра, пре пријема деце у вртић биће извршена дезинфекција објекта од стране ЈКП „Зеленило" Сомбор.

Превентивно здравствена служба

 

У објекту "Цврчак" у старијој јасленој групи, васпитачице Драгана Узелац, Ивана Јовановић и Бранка Симин су реализовале активност за развој фине моторике шаке. Деца су имала задатак да нижу сламчице и тесто на штапиће.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

 

У објекту "Бубамара" васпитачице Гордана Трифковић и Радмила Ерменић су реализовале ликовну активност на тему "Љиљани".
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У објекту "Цврчак 2" васпитачице Мирјана Грмуша и Светлана Јовишић су реализовале моторичку активност за децу старијег јасленог узраста. Циљ активности је развој спретности, окретности, те подстицање кретања деце.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У старијој јасленој групи, објекта "Цврчак 2", васпитачице Биљана Пашкуљевић и Славица Просеница су реализовале ликовну активност цртање на бетону кредама.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У објекту "Ђурђевак" васпитачице Недељка Живковић, Јелена Плужарев и Бисерка Матијевић су обележиле рођендан једне девојчице. Деца су правила круне за "рођенданкицу", а затим је она пробала круне пред огледалом. Честитке смо радили воштаним бојама, а слављеница је желела да то буде на тему "Велики цвет".
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

У четвртак, 11.06.2020. године одржан је „Мали Сајам спорта", у организацији Спортског савеза града Сомбора. Манифестација је почела у 10 часова, на Главној улици. За децу ПУ „Вера Гуцуња" реализоване су моторичке активности у виду полигона спретности који су организовали стручни сарадници за физичко васпитање, а којима је руководила др Наташа Бабић. Полигони су били постављени код Цркве Св. Ђорђа, поред бине. Објекти који су учествовали у моторичким активностима су:
· „Ђурђевак"
· „Бубамара"
· „Венчић"
· „Маслачак"
Деца су приказала своје моторичке способности у виду четири полигона спретности: котрљање, трчање, провлачење, скокови, равнотежа.

Деца из осталих објеката дошла су у форми посматрача, у пратњи васпитача и сарадника, те су имали прилике да посете штандове са различитим спортским активностима, и упознају су се многобројним спортским дисциплинама.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.