Архива актуелности

У вртићу "Ђуређвак" одржано је Васпитно - образовно веће са темама:

-Правила понашања запослених и родитеља у предшколској установи

- Психолошке кризне интервенције у васпитно - образовним институцијама

- Правила понашања међу децом у васпитно - образовним групама

Васпитачи су са стручним сарадницима у оквиру радионица прорађивали правила понашања у васпитним групама, глумили типове васпитача и разговарали о испољавању емоција.

Фотографије можете погледати овде.

У Предшколској установи "Вера Гуцуња" из Сомбора, образују се нове цене услуга са применом од 01.01.2015. године.
ЕКОНОМСКА ЦЕНА ЦЕЛОДНЕВНОГ БОРАВКА: 13.725,21 динара
ЦЕНА ЦЕЛОДНЕВНОГ БОРАВКА ЗА РОДИТЕЉЕ: 2.745,05 динара
ЦЕНА ЦЕЛОДНЕВНОГ ПРИПРЕМНОГ ПРЕДШКОЛСКОГ БОРАВКА ЗА РОДИТЕЉЕ: 2.367,52 динара
ПОЛУДНЕВНИ БОРАВАК: ЦЕНА УЖИНЕ У ПРИПРЕМНОЈ ГРУПИ ЗА РОДИТЕЉЕ 995,00 динара

ЗА ДЕЦУ ПОЛУДНЕВНОГ БОРАВКА: зимски распуст почиње у среду, 24.12.2014. и завршава се у среду, 14.01.2015. Први радни дан је четвртак, 15.01.2015.
ЗА ДЕЦУ ЦЕЛОДНЕВНОГ БОРАВКА: Нерадни дани - Државни празници обележавају се 01., 02., и 07. јануара 2015. У периоду, 05. и 06.01.2015. радиће дежурни објекти:
за децу јасленог узраста објекат "Пужић" у Мразовићевој улици,
за децу обданишта објекти "Венчић" и "Маслачак", на Венцу Петра Бојовића, бр. 1 и 3

У уторак, 21.10.2014. одржала се свечаност поводом обележавања Дана установе. У Народном позоришту у Сомбору, са почетком у 18:00, директорка предшколске установе Александра Перовић отворила је ову свечаност и поздравила све присутне. Деца из припремне предшколске групе вртића "Вила" са васпитачицом Трифковић Горданом приредила су приредбу под називом "Најлепше бајке нас увек прате". Након приредбе, уследио је део посвећен пензионерима и радницима који обележавају јубилеј у свом раду.

ФОТОГРАФИЈЕ

 

У току Дечје недеље реализоване су следеће активности:

ПОНЕДЕЉАК, 06.10.2014.
Отварање Дечје недеље у вртићу "Бубамара":

ДЕЧЈА НЕДЕЉА у предшколској утанови "Вера Гуцуња" отворена је у вртићу "Бубамара" посетом професора гитаре из музичке школе „Петар Коњовић", Александра Пешића и ученика гитаре, Војина Козаревића, који је за своје млађе другаре извео музичку нумеру на овом инструменту. Деца из три групе из вртића „Бубамара" (80 деце) са својим васпитачицама имала су прилику да уживају у музици и да се боље упознају са самим инструментом. 

ФОТОГРАФИЈЕ

Смотра дечјег ликовног стваралаштва:
Првог дана Дечје недеље организоване су јавне ликовне активности. У парку Хероја, у преподневним и поподневним сатима, на бетону су цртала деца из вртића:
УЧЕСНИЦИ: 09:30
„Петар Пан" групе васпитача Ђорђевић Александре, Вулић Љиљане и Ковачић Славице (79 деце)
„Невен" васпитача Релић Станиславе и Мазињанин Весне (53)

„Маслачак" васпитача Кљајић Љиљана (29)
Укупно: 161

УЧЕСНИЦИ: 15:30
„Петар Пан" група васпитачице Чапо Ружице (22 деце)
„Невен" група васпитача Ландека Терезе (24)
„Пужић" група васпитача Мирић Слађане (7)

Укупно: 53

ФОТОГРАФИЈЕ

УТОРАК, 07.10.2014.

СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ
Другог дана Дечје недеље, организоване су Дечје спортске игре, манифестација коју су организовали стручни сарадници за физичко васпитање уз помоћ васпитача и сарадника.
Манифестација је одржана у затвореној сали СЦ „Соко" Сомбор, са почетком у 9:30. Учесници су била деца из 6 припремних предшколских група из следећих објеката:
o „Венчић" васпитача Влаисављевић Милице (1 група)
o „Сулавер" васпитача Першић Слободанке и Зовко Нађије (2 групе)
o „Сунцокрет" васпитача Шпишак Љиљане, Продановић Александре и Вукобратовић Весне (3 групе)
УКУПНО: 146 деце - припремних предшколаца.
Читаву манифестацију су организовали и координицасли стручни сарадници за физичко васпитање у сарадњи са васпитачима.
Манифестација је почела организованим уласком деце у спортску халу. Активности су сачињавале:
1. вежбе загревања (ходање и трчање са задацима)
2. вежбе обликовања
3. полигони свестраности (котрљање, скокови, трчање, ходање четвороношке уназад, пузање и провлачење)
Након завршетка игара деца су организовано напустила салу. Током манифестације водили смо се са паролом „Важно је учествовати".
Остале групе организовале су спортске активности на нивоу својих објеката.

ФОТОГРАФИЈЕ

 

СРЕДА, 08.10.2014.
К а р н е в а л - Улицама града, са почетком у 9:30, са својим васпитачима, продефиловале су групе костимиране деце. Учесници су биле старије и најстарије групе вртића у граду.
26 група - око 670 деце окупило се у ул. Краља Петра I, где су приказали своје костиме и играли уз музику: Кад си срећан, Шта је љубав, Је ли сад сам велика, Како расту деца, Ти и ја, Оки Боки Зоки. Уз песму и игру, заједно са посматрачима: родитељима, бакама, декама, деца су уживала током реализације ове јавне манифестације.
Остале групе су организовале карневал у вртићима. Уз песму, игру и разне занимљиве костиме, деца су се међусобно дружила у својим вртићима, и играла уз музику.

ФОТОГРАФИЈЕ

ЧЕТВРТАК, 09.10.2014.

Посета галерији „Милан Коњовић":
Деца из вртића „Невен" групе васпитачице Релић Станиславе (23 детета) у 09:30, и група васпитачице Ландека Терезе (24) у 16:00, посетила су ликовну галерију „Милан Коњовић" где су се упознала са делима и животим нашег познатог сликара.

ФОТОГРАФИЈЕ

Посета Градској библиотеци „Карло Бијелицки": 

Реализована је радионица под називом „Круг пријатељства" у просторијама дечје библиотеке. Са почетком у 9:00, 32 деце из вртића „Венчић", васпитачице Влаисављевић Милице учествовало је у радионици. У поподневним сатима,у 16:30, 10 децe из вртића „Пужић" група васпитачице Мирић Слађане такође су учествовала у овој радионици.

ФОТОГРАФИЈЕ

Вртић „Колибри" у Дорослову -
Радионица са родитељима; израда костима од природних материјала, МАСКЕМБАЛ: дефиле костимиране деце селом

ФОТОГРАФИЈЕ

Ликовна радионица са родитељима: корњаче и жабе од папирних тањира

ФОТОГРАФИЈЕ


Позоришна група „Жељко Весељко" - представа за децу под називном „Играју се деца света"

ФОТОГРАФИЈЕ

Вртић „Колибри" у Дорослову - спортске активности;

ФОТОГРАФИЈЕ

У уторак, 22.09.2014. у вртићу „Бамби" у Бездану организована је радионица за родитеље под називом "Играмо се воћем". Деца, подитељи и васпитачица Снежана Замбо обојали су моделе јесењег воћа у циљу украшавања хола вртића. За крај  је уприличена дегустација воћа које су маме у сарадњи са децом опрале и исецкале.

Фотографије можете погледати овде.

30. септембра 2014., у геронтолошком центру "Сомбор", на Првомајском булевару, поводом Дана старих особа, 60 деце из 2 припремне групе из вртића "Вила", васпитачица Ане Челаревић и Гордане Трифковић приредила су пригодан програм за кориснике ове институције. Деца су кроз песму и игру улепшала овај дан бакама и декама који су у публици, са осмехом на лицу, пратила сваку тачку.

Фотографије можете погледати овде.

10.септембра, у млађој јасленој групи, васпитача Младеновић Александре и Секулић Александре, одржана је радионица за родитеље. На овом сусрету родитељима су васпитрачи објаснили чему служи портфолио и шта је то.Родитељи су, затим, учествовали у првим корацима његове израде.

Фотографије можете погледати овде.

У ПУ „Вера Гуцуња" реновирано је 7 игралишта, у 7 објеката наше установе. То су вртићи: „Лептирић" у Колуту, „Дуга" у Гакову, „Сунце", на Горњој Вароши, „Ђурђевак" и „Бубамара" на Селенчи, „Невен" у Коњовићевој улици и „Јабучица" у Жарковцу. Поред тога, у летњем периоду извршено је реновирање и унутрашњости вртића „Ђурђевак" (Селенча 2).

Фотографије игралишта:

вртић "Лептирић"

вртић "Дуга"

вртић "Сунце"

вртић "Ђурђевак"

вртић "Невен"

вртић "Јабучица"

У нашој установи, 20.09. и 21.09. реализован је семинар "Наше јасле као место за опутање - антистрес програм за децу и одрасле". Широк дијапазон разноликих активности, које смо научили путем овог семинара, примениле су се у разним вртићима наше установе. У вртићу "Пужић" можете видети следеће активности:

ИГРЕ КУТИЈАМА

ИГРЕ СА КУКУРУЗОМ

ИГРЕ ХАРТИЈОМ

У вртићу "Бајка" реализовано је дружење са родитељима поводом израде новогодишњих украса. На овој радионици, родитељи и деца су украсили вртић "Бајка" украсима које су сами израдили.

Фотографије можете погледати овде.

На ликовном конкурсу, расписаном у сврху украшавања излога дечје продавнице Менда, из ПУ „Вера Гуцуња" учествовало је 27 васпитних група. Деца су са васпитачима групно израдила јелке формата 70 х 100 цм. Жири овог предузећа изабрао је 8 групних радова из наше установе:

 

1 рад старије групе васпитачице Лазић Нине из вртића „Бубамара"

1 рад млађе групе васпитачице Живковић Недељка из вртића „Венчић"

1 рад припремне предшколске групе васпитачице Абић Наташе из вртића „Лалице", Стапар

2 рада припремне предшколске групе васпитачице Стојков Светлана из вртића „Јабучица", Жарковац

1 рад припремне предшколске групе васпитачице Мазињанин Весна из вртића „Невен"

1 рад припремне предшколске групе васпитачице Зорић Алексанре из вртића „Воћкице", Риђица

1 рад припремне предшколске групе васпитачице Крстић Весне из вртића „Чигра", Шикара

 

Радови деце из вртића „Чигра", „Јабучица" и „Воћкице" красиће излог радње Менда у Сомбору, док ће радови деце из вртића „Бубамара", „Венчић", „Лалице", „Невен" и „Јабучица" красити радње у Београду. Групе ће бити награђене садницом јелке и слатким пакетићем.

Више фотографија можете погледати у нашој галерији уколико кликнете овде

У период од 05.11. - 09.11.2014., у Врњачкој Бањи, одржани су "IX јесењи стручни сусрети медицинских сестара Предшколских установа Србије". Наша установа приказала је два рада - примере добре праксе: рад у области физичког развоја деце и рад у области праћења и документовања развоја деце - ПОРТОФОЛИО. На овим стручним сусретима, поред аутора радова, из наше установе присуствовала је директорка , Александра Перовић, као и педагог, Нада Стојиљковић и психолог, Ида Кронић.
5. новембра 2014. , у оквиру пленарних предавања, наша установа је презентовала пример добре праксе у области подстицања природних облика кретања, рад под називом „Лопта као магија". Аутори рада, мед.сестра-васпитач, Гордана Живковић и стручни сарадник за физичко васпитање, Војислав Дубравац, приказали су овај рад који за циљ има: пазвијање способности коришћења лопте у игри на различите начине, развијање моторике чиме се утиче на целокупан развој детета, рану физичку стимулацију деце јасленог узраста и развијање интелектуалних способности.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАДА "ЛОПТА КАО МАГИЈА"

6.11. 2014., у оквиру пленарних предавања другог дана, презентован је рад "МОЈ ПОРТФОЛИО, МОЈА ПОСТИГНУЋА". Аутори рада, мед.сестра - васпитач, Александра Младеновић и васпитач, Снежана Терзин приказали су целокупан процес путем кога су, у својој пракси, дошли до реализације циља: Формирање колекције, збирке, стално ажурираних информација које документују дететов напредак и карактеристике које се развијају и мењају, а кроз задатак да прикупљају информације током континуираног праћења и то кроз: Белешке о посматрању; Анегдотске белешке; Записе разговора са родитељима; Чек листе; Упитник; Фотографије дечјег рада и достигнућа; Узорци дечјих радова. Директорка наше установе, Перовић Александра, имала је улогу модератора ове групе у којој је наша установа приказала свој рад.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАДА "МОЈ ПОРТФОЛИО, МОЈА ПОСТИГНУЋА"

ФОТОГРАФИЈЕ

РАДИОНИЦЕ ЗА РОДИТЕЉЕ У ВРТИЋУ "БАМБИ" У БЕЗДАНУ
У уторак, 22.09.2014. у вртићу „Бамби" у Бездану организована је радионица за родитеље под називом "Играмо се воћем". Деца, подитељи и васпитачица Снежана Замбо обојали су моделе јесењег воћа у циљу украшавања хола вртића. За крај је уприличена дегустација воћа које су маме у сарадњи са децом опрале и исецкале.
ФОТОГРАФИЈЕ
У четвртак, 24.09.2014. у вртићу „Бамби" у Бездану орагнизована је радоница за родитеље под називом "Играмо се поврћем". Деца, родитељи и васпитацица Снежана Замбо израђивали су лутке од поврћа, обликовали хартију и отискивали печате од поврћа. За крај уприличена је изложба радова у холу вртића.
ФОТОГРАФИЈЕ

30. септембра 2014., у геронтолошком центру "Сомбор", на Првомајском булевару, поводом Дана старих особа, 60 деце из 2 припремне групе из вртића "Вила", васпитачица Ане Челаревић и Гордане Трифковић приредила су пригодан програм за кориснике ове институције. Деца су кроз песму и игру улепшала овај дан бакама и декама који су у публици, са осмехом на лицу, пратила сваку тачку.

10.септембра, у млађој јасленој групи, васпитача Младеновић Александре и Секулић Александре, одржана је радионица за родитеље. На овом сусрету родитељима су васпитрачи објаснили чему служи портфолио и шта је то.Родитељи су, затим, учествовали у првим корацима његове израде.