Предшколска установа ВЕРА ГУЦУЊА Сомбор

Венац Петра Бојовића 3, Сомбор

Контакт телефони: 025/421-744, 025/444-070


Како да играчке увек буду чисте?

    Објављено: 08. 04. 2020.

Играчке треба да чистите, јер тако чувате дететово  здравље. На играчкама се налазе гриње и плесни које могу да проузрокују алргије, затим прашина која може да садржи тешке метале и микроорганизме који проузрокују респираторне и цревне инфекције.

Како да чистите играчке?

Глодалице, звечке, дуде
Играчке за најранији узраст можете на крају дана искувати и осушити. Користите за ту потребу једну посебну посуду. Стерилисане играчке ставите да се оцеде на суву, претходно искувану крпу и покријте другом крпом.

Пластичне играчке
Пластичне играчке можете прати ручно. Користите топлу воду и сапуницу направљену од сапуна за руке, детерџента за судове или неког другог благог детерџента. Користите четку да бисте добро опрали све површине играчке.  Добро исперите играчку под млазом текуће воде и оставите да се осуши на ваздуху. Неке пластичне играчке можете да перете и у машини за судове - погледајте на упутству за чишћење играчака.

Плишане играчке
На плишаним играчкама се скупља прашина и гриње. Ове играчке треба редовно истресати. Да бисте се решили гриња, једном месечно ставите играчку у пластичну кесу и ставите у замрзивач на пола дана.

Крпене играчке
Крпене играчке су најлакше за чишћење, а треба их чистити недељно.  Само треба да ставите у веш машину и да наместите на одређену температуру коју произвођач саветује на етикети.

Дрвене играчке
Дрвене играчке можете да оперете са млаком водом и благим детерџентом који неће оштетити фарбу и матеијал.

Играчке за купање
Играчке које дете користи за купање треба одмах после употребе оцедити и добро посушити. Ако су те играчке стално влажне, постају одлична подлога за развој плесни и буђи.

Колико често треба да чистите играчке?
Играчке којима се дете игра у кући треба прати једном недељно.  Играчку оперите и када се њом игрло друго дете које има симптоме болести (кашаљ, цурење из носа) или ако знате да је недавно било болесно. Играчке треба да перете чешће и када се Ваше дете опоравља од прехладе или неке друге инфективне болести.

Дезинфекција играчака
Након инфективне болести Вашег детета или ако сте имали у гостима дете које је имало симптоме болести,а користилоје играчке Вашег детета -играчке је потребно дезинфиковати. Користите хлорна средства у благом раствору ( четвртину супене кашике растворите у једном литру хладне воде), потопите играчку у овај раствор и оставите 10 - 20 минута, а затим добро исперите и оставите да се суши. Играчке опране у машини за судове или веш машини на температури од 60°C није потребно додатно дезинфиковати.

Додатне мере
Сасвим мала деца не би требало да деле играчке са другом децом. Научите дете да пере руке што чешће! После сваког јела, коришћења тоалета, када се вратите у стан из шетње или када дете дира неку животињу или се упрља при игри - обавезно треба да оперете руке. Тако ћете избећи да микроорганизми прелазе на играчке. Имајте на уму да се деца велики део времена играју на поду, тако да је хигијена простора од изузетног значаја. Чистите играчке заједно, тако ћете дете научити да води више рачина о хигијени. Мала деца обожавају да чисте и да помажу родитељима и биће им сигурно забавно купати лутку или брисати коцке.