Предшколска установа ВЕРА ГУЦУЊА Сомбор

Венац Петра Бојовића 3, Сомбор

Контакт телефони: 025/421-744, 025/444-070


Јун, 2019

„Колонија дечјег пријатељства“

    Објављено: 19. 06. 2019.

Традиционална манифестација „Колонија дечјег пријатељства" , окупила је и ове године децу, васпитаче и директоре предшколских установа из Шапца, Вуковара, Цетиња, Штипа, Бања Луке, Бијељине и Сомбора.
Организатор и домаћин овогодишње „Колоније дечјег пријатељства" је ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај" Бијељина. Наши представници овогодишње Колоније су деца припремне предшколске групе из вртића "Ђанић" у пратњи васпитача Снежане Божиновић и Љиљане Радиновић. Директорка Предшколске установе „Вера Гуцуња", Александра Перовић је својим присуством употпунила и озваничила ову значајну посету.
Током посете у трајању од седам дана у периоду од 09-15. јуна 2019., деца су се дружила са својим вршњацима, упознавала различитост културе, традиције, лепоте и културне знаментости града домаћина.
Васпитачи су размењивали своја искуства и сазнања из области предшколства, али и створили нове контакте, нова пријатељства и обогатили своја искуства једним новим, тек створеним у лепом граду Бијељини.
Директори предшколских установа, као представници својих градова имали су низ посета званичним институцијама,а једна од тих је и посета градоначелнику Бијељине, Мићи Мићићу и начелнику Одељења за друштвене делатности Самер ел Шеику. У разговору са челницима Града Бијељине, разговарало се о појединостима са Колоније и о значају и вредностима раног учења код деце. Градоначелник Бијељине је поздравио традиционалну манифестацију, и истакao да деца, васпитачи, и директори вртића, који су у посети бијељинском вртићу, размењују искуства, а од свега је најбитније да стварају нова пријатељства.
Деца су се вратила кући богатија за једно лепо дружење, многа сазнања и спремна су да своја искуства понесу од септембра у школске клупе.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Рад у летњем периоду

    Објављено: 19. 06. 2019.

Од 01.07. до 30.08.2019. у ПУ „Вера Гуцуња" радиће дежурни објекти у ул. Спортска бб:

Цврчак" - за децу јасленог узраста,

Бубамара" „Ђурђевак" и „Цврчак 2" - за децу узраста од 3 до 6,5 година.

РАСПОРЕД ПРИЈЕМА ДЕЦЕ У ДЕЖУРНЕ ВРТИЋЕ

"БУБАМАРА" И „ЂУРЂЕВАК" У ПЕРИОДУ ОД 01.07. - 30.08.2019.

 

Бубамара"(Спортска бб)

Ђурђевак" (Спортска бб)

„Врапчић"

„Сунце"

„Сунцокрет"

„Ђурђевак"

„Бубамара"

„Бајка"

„Петар Пан"

„Венчић"

„Вила"(деца из групе васпитача Трифковић Г.)

„Вила"(деца из групе васпитача Бијелицки Р., Замбо С., Чапо Р.)

„Сулавер"

„Невен"

„Маслачак"

„Вишњица"

„Цврчак 2"

„Ђанић"


ПРИЈЕМ ДЕЦЕ СВИ ЈАСЛЕНИХ ГРУПА ГРАДА, ЗА ВРЕМЕ РАДА У ЛЕТЊЕМ ПЕРИОДУ ОД
01.07-30.08.2019.

Дежурни вртић je :

вртић „Цврчак" (Спортска бб)

У објекту „Цврчак" биће смештена и деца поподневне смене јасленог узраста и обданишта.

Резултати уписа са школску 2018./2019.

    Објављено: 18. 06. 2019.

У ПУ „Вера Гуцуња, у школску 2019/20. годину (јаслице, обданиште, ППП) уписано је 1448 деце у граду и 421 дете у насељеним местима, укупно 1869 деце.
Остало је нераспоређено 79 деце, од чега 21 дете није стекло старосни услов за упис (деца рођена после 01.10.2018.) и 58 деце годишта 2014., 2017., 2018.

Посета вртићу "Сунцокрет"

    Објављено: 17. 06. 2019.

Резултати уписа са школску 2018./2019.

Ученици другог разреда ОШ "Аврам Мразовић", учитељице Лидије Николов Лукач, посетили су објекат "Сунцокрет", припремно предшколску групу васпитачица Драгане Кемер и Весне Вукобратовић. Реализоване су активности певање песама и рецитација по избору деце, а потом и заједничке игре на дворишту вртића.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

"Колонија дјечијег пријатељства" у Бијељини

    Објављено: 14. 06. 2019.

“Колонија дјечијег пријатељства“ окупила је у Бијељини малишане из Сомбора,  Вуковара, Шапца, Цетиња, Штипа, Бања Луке, те домаћина Бијељине. Домаћин и организатор  ове манифестације, која се од обнављања 2008. године одржава по 11. пут, је Дјечији вртић “Чика Јова Змај“, а учесници Колоније друже се од деветог јуна до суботе, 15. јуна, када се Колонија завршава. 

Са организаторима и руководствима вртића који су учесници “Колоније дјечијег пријатељства“ данас је разговарао градоначелник Бијељине Мићо Мићић и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Самер ел Шеик. У непосредном и пријатном разговору, директори вртића из Сомбора, Шапца, Вуковара, Цетиња, Штипа, Бања Луке, који се ових дана  могу видјети на значајним локацијама на подручју Бијељине, разговарали су о појединостима са Колоније својственим само онима који раде са предшколарцима и који  су упућени у све вриједности и значај раног учења. 

Истакнуто је да су оваква годишња окупљања прилика за развијање емпатије код дјеце према другима и чине да се учесници Колоније сматрају једном породицом. 

 Градоначелник Мићо Мићић  каже да је одушевљен оним што је видио на свечаном отварању 11. “Колоније дјечијег пријатељства“ и оним што је чуо од људи који руководе предшколским васпитно-образовним установама.

-Овдје дјеца, њихови васпитачи, те директори вртића, који су у посјети бијељинском вртићу, размјењују искуства, а од свега је најбитније да стварају нова пријатељства. Потпуно сам сигуран да је стварање пријатељства  међу дјецом једна права ствар, како би их одмалена научили добром, да воле све људе и то је права ствар коју раде ови вртићи, рекао је градоначелник Мићић који је учесницима Колоније зажелио да понесу лијепе успомене из нашег града и да нам дођу опет.

Јелена Куртиновић, директорка бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање,подсјетила је да је прва послијератна Колонија одржана у Бања Луци 2009. године.

-По десеторо дјеце су амбасадори својих градова. Ово је и начин да се код дјеце развија емпатија према другима и другачијима, да упознају различите обичаје, традицију, ношње. Дјеца се представљају најбоље што умију и могу, а оно што је најбитније је да се из таквих колонија изроде права пријатељства, нагласила  је Јелена Куртиновић.

Сандра Мићић, директорка вртића “Наше дете“ из Шапца, захвалила на топлом пријему и свему што домаћини чине како би се сви учесници Колоније добро осјећали.

-Ваш град је један прелијеп град, прави домаћински. На сваком кораку осјећамо добродошлима. У име свих директора и стручних сарадника, који су били на пријему код градоначелника, господина Миће Мићића, преносим захвалност и желимо нашој дјечици да се у суботу прије свега здрави врате кући, а богатији за једно искуство, јер ће се они за све ово вријеме боравка у Бијељини упознати и са другим културама, са традицијом других, што је немјерљиво искуство и које у свом граду ријетко ко има могућност и прилику да упозна и да научи, истиче Сандра Мићић. 

Домаћин овогодишње Колоније, директор Дјечијег вртића “Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић, изразио је задовољство што је вртић, и град Бијељина, домаћин једне овако лијепе манифестације.

-Трудимо се да ових седам дана, колико траје “Колонија дјечијег пријатељства“,  будемо добри домаћини и драгим гостима покажемо све љепоте нашег града, а превасходно да се дјеца лијепо друже. “Колонија дјечијег пријатељства“, као што сам назив каже, прилика је да се дјеца друже, а ми одрасли да размијенимо искуства у циљу унапређења рада предшколских установа, изјавио је Славиша Вујановић. 

Извор: semberijainfo.com

Дечја спортска олимпијада

    Објављено: 13. 06. 2019.

За крај школске године, одржана је традиционална „Дечја спортска олимпијада" у сарадњи са СЦ "Соко", коју је организовала и координисала Наташа Бабић, стручни сарадник за физичко васпитање, уз помоћ стручних сарадника Синише Лазића, Филипа Локаса и Андрее Хернаус и васпитача. Олимпијада је реализована у два дана, 06.06. и 07.06.2019. године. Манифестација је одржана у затвореној сали (четвртак) и на отвореном терену (петак) СЦ „Соко" Сомбор, са почетком у 9 часова за прву групу, и 10 часова за другу групу. Учесници су била деца припремно- предшколског програма и две старије групе, из града.

Учествовало је 17 васпитно-образовних група, са укупно 474 деце, који су приказали своје моторичке способности. Учесници су била деца из следећих објеката:

· „Петар Пан" - васпитачица Александра Ђорђевић
· „Венчић" - васпитачица Милица Влаисављевић
· „Ђанић" - васпитачице Љиљана Радиновић и Снежана Божиновић
· „Врапчић" - васпитачица Слободанка Першић
· „Вила" - васпитачице Гордана Трифковић, Радојка Бјелицки, Снежана Замбо и Ружица Чапо
· „Вишњица" - васпитачице Јелена Плужарев и Бисерка Матијевић
· „Ђурђевак" - васпитачице Ана Челаревић и Кристина Босанчић
· „Чигра" - васпитачица Весна Крстић
· „Бајка " - васпитачице Данијела Јанковић и Наташа Паскаш
· „Сунцокрет" - васпитачице Љиљана Шпишак, Драгана Кемер и Весна Вукобратовић
· „Невен" - васпитачице Весна Мазињанин и Тереза Ландека

Деца су уз пратњу васпитача долазила 10 минута пре почетка манифестације. Манифестација је почела организованим уласком деце на спортски терен.

Спортске активности су обухватале:

1. Загревање у виду трчања са задацима,
2. Комплекс вежби обликовања,
3. Спортске игре ( скакање, трчање, равнотежа и прецизност - прелазак преко греде и гађање чуњева, спретност - ношење лоптице у кашици)
4. Вежбе истезања.

Након завршетка игара сва деца су добила медаље које су правили њихови другари. После доделе медаља, деца су организовано напустила терен.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

Посета музичкој школи

    Објављено: 13. 06. 2019.

Дечја спортска олимпијада

Објекат "Врапчић", група васпитачице Дубравке Јелачић, посетила је са родитељима музичку школу.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Вртић „Чуперак“ у Алекса Шантићу

    Објављено: 13. 06. 2019.

Посета музичкој школи

Вртић „Чуперак" у Алекса Шантићу је овог пролећа добио „ново одело". Захваљујући вредним ученицима Техничке школе у Сомбору који су направили љуљашке, клацкалице и клупе и поклонили их ПУ „Вера Гуцуња", наш вртић је добио дечје игралиште. Помоћ у постављању мобилијара нам је пружена од стране Месне заједнице Алекса Шантић и запослених у ЈКП „Зеленило"Сомбор.
Да би додатно улепшале вртић, запослене у вртићу „Чуперак", Нинослава Пејић, васпитач, Санела Паулић, сервика и Николина Стевић, приправник-стажиста, украсили су фасаду, додали мало веселих боја и измамили позитивне коментаре родитеља, а највећа награда су им осмеси на лицима деце
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

Вртић “Лалице“ у Стапару

    Објављено: 13. 06. 2019.

Вртић „Чуперак“ у Алекса Шантићу

Дана,11.5.2019. започета је радна акција родитеља у објекту Лалице у Стапару.
У овој акцији учествовали су родитељи: Владо Лазић, Душан Давидов, Божин Никола, Драган Николић и васпитачи: Лончар Мирјана и Абић Наташа. Родитељи су ограђивали двориште, како би се безбедност деце приликом боравка у дворишту вртића обезбедила и подигла на виши ниво. Радови су завршени 23.5.2019. Родитељи у Стапару увек су спремни за сарадњу.
Ова радна акција једна је у низу која је успешно реализована. Потребан материјал спонзорисали су: Грађевинско стовариште" Гаврић", Грађевинско стовариште "Бајуновић", д.о.о. "Паскал" - Радован Трњаков, као и комшије које се граниче с вртицем: породица Ковчин и породица Јовишић.

Овим примером, а има их много, огледа се сарадња: васпитача, родитеља и локалне заједнице. Сви они заједно знатно утичу на квалитет васпитно-образовног рада у вртићу.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.

 

Спортска олимпијада

    Објављено: 04. 06. 2019.

Спортска олимпијада реализоваће се 06. и 07.06.2019. године, од 9 i 10 часова у СЦ „Соко" (Партизан) , и то по следећем распореду:

У четвртак 06.06.2019. године:

· Од 9 часова:

 • „Петар Пан" - васпитачица Александра Ђорђевић
 • „Венчић" - васпитачица Милица Влаисављевић
 • „Ђанић" - васпитачице Љиљана Радиновић и Снежана Божиновић
 • „Врапчић" - васпитачица Слободанка Першић

· Од 10 часова:

 • „Вила" - васпитачице Гордана Трифковић, Радојка Бјелицки, Снежана Замбо и Ружица Чапо
 • „Вишњица" - васпитачице Јелена Плужарев и Бисерка Матијевић

У петак 07.06.2019. године:

· Од 9 часова:

 • „Ђурђевак" - васпитачице Ана Челаревић и Кристина Босанчић
 • „Чигра" - васпитачица Весна Крстић
 • „Бајка " - васпитачице Данијела Јанковић и Наташа Паскаш

· Од 10 часова:

 • „Сунцокрет" - васпитачице Љиљана Шпишак, Драгана Кемер и Весна Вукобратовић
 • „Невен" - васпитачице Весна Мазињанин и Тереза Ландека


Манифестација ће почети организованим уласком деце на терен.

Спортске активности ће обухватати:

 1. Загревање у виду трчања са задацима,
 2. Комплекс вежби обликовања,
 3. Спортске игре ( скакање, трчање, равнотежа и прецизност - прелазак преко греде и гађање чуњева, спретност - ношење лоптице у кашици)
 4. Вежбе истезања.

 

Међународни дан изазова

    Објављено: 03. 06. 2019.

Спортска олимпијада

Дан изазова (Challenge Day) је најмасовнија, традиционална, међународно призната и афирмисана манифестација чију реализацију координира TAFISA -Међународна Асоцијација за Спорт за све. Манифестација се одржава сваке године, последње среде у месецу. Ове године реализована је 29-тог маја.

Предшколска установа „Вера Гуцуња" je подржалa манифестацију вежбањем у трајању од 30 минута. Објекти у граду, и на селу, су организовали моторичку активност, по избору васпитача, у дворишту и собама матичног објекта.

У сарадњи са СЦ „Соко" и АК „Маратон" из Сомбора, у сали „Партизана" реализовано је трчање, путем PREFIT Shuttle run теста, за децу предшколског узраста. Објекти који су учествовали су: „Сунцокрет", „Невен", „Венчић", „Бајка" и „Вишњица". Укупно 7 група је учествовало.
Више фотографија можете погледати у нашој фото галерији.