Предшколска установа ВЕРА ГУЦУЊА Сомбор

Венац Петра Бојовића 3, Сомбор

Контакт телефони: 025/421-744, 025/444-070


Активности код куће

Драги родитељи,
Овде ћете пронаћи активности прилагођене кућним условима које можете да реализујете са својом децом. Циљ је да се заједнички играмо и учимо од куће. Надам се да ће вам бити занимљиве наше идеје. Уколико и ви желите да допринесете, идеје можете слати Вашем матичном васпитачу, а они ће даље нама да прослеђују.

Моторичке активности - Бацање, хватање и гађање 23.03. - 27.03.
- Презентацију можете преузети кликом овде

Моторичке активности - Скакање 30.03 - 03.04. 
- Презентацију можете преузети кликом овде
- Видео можете преузети кликом овде

Општи полигон
- Презентацију можете преузети кликом овде

Употреба неструктуираних материјала у игри
- Видео можете преузети кликом овде

Трчање
- Презентацију можете преузети кликом овде
- Видео можете 
прегледати  кликом овде

Котрљање
- Презентацију можете преузети кликом овде
- Видео можете прегледати 
кликом овде

Полигон свестраности
- Презентацију можете преузети кликом овде
- Видео можете прегледати 
кликом овде

Моторичка активност за јаслени узраст
- Видео можете прегледати кликом овде

Моторичка активност за децу од 3 до 7 година старости
- Видео можете прегледати кликом овде

Назив активности: "Направи Чича Глишу"

Нацртајте деци на картице (хамер папира или било каквог папира који имате код куће) Чича Глишу у разним положајима тела. Потребни су вам дрвени или пластични штапићи и дугмад (или било који предмет округлог облика). Дете гледа у модел Чича Глише и формира исти облик од штапића и дугмића.
Ова игра доприноси јачању меморије као и координације око рука.

  

Назив активности: Низање перлица на штапиће

Игра коју можете сами да направите код куће. На парче стиропора забодите штапиће за роштиљ. Маказама исећи сламчице на ваљке дужине 1 цм, да послуже као перле. Низање је одлично за развој фине моторике.

 

Игре за децу са потребом за додатном подршком у развоју
- Видео можете прегледати кликом овде

Активност за развој говора - Експеримент са водом

- Видео можете прегледати кликом овде


Наслов активности: Запамти и понови
Ову игру можете да направите сами код куће. Потребан вам је папир и оловка да нацртате табелу. Један учесник постави фигурице на поља која жели, док други посматра и памти. Потом први учесник покрије своје фигуре, а други треба да их постави на своју табелу онако како их је запамтио. Потом се улоге мењају. Игра је добра за развој меморије.

 

Игра за децу код куће/ превенција равних стопала

- Видео можете прегледати кликом овде

Правилно прање руку / Експеримент са водом
- Видео можете прегледати кликом овде

Игре за развој тактилне перцепције
За ову игру потребни су нам разни предмети у пару (маказе, гумице и сл.) и повез за очи. Све предмете поређамо по столу. Задатак за дете је да, са повезом на очима, проба да скупи што више парова. Игру можете организовати да буде такмичарског карактера тако што дете треба да скупи што више парова за одређено време.

Тема: Лековито биље
Погледајте презентацију, прочитајте деци, проширите њихова сазнања. Можете да погледате и неке енциклопедије или књиге на ову тему. Идите до ливаде, уколико време дозволи, и пробајте да пронађете ове биљке. Након тога деца могу цртати, отискивати лишће, скупљати, сушити и сл. Наш предлог је да биљку испресујете, залепите на пипир и напишете име биљке. Потом можете да "сликате" лековитим биљем (као на слици).
- Презентацију можете преузети кликом овде

Прича за децу о госпођи Језиковић
https://www.youtube.com/watch?v=9fblMhDtm40 

Игра меморије


Традиционална игра "Живера"

Наслов активности: Спојимо тачкице
Потребан материјал: папир на квадратиће и графитна оловка. На папиру нацртајте фигуре које дете треба да прецрта спајајући тачкице.
  
 

Игра сенкама
Средства:папирна ролна, провидна фолија, гумица, папир, оловка, батеријска лампа.
Израда: нацртати јунаке приче за које сте се одлучили и договорили са децом, исећи. Исећи фолију на два дела, преко папирне ролне ставити фолију, цртеж, поново фолију и учврстити гумицом.
Ми смо се одлучили за басну "Зец и корњача"
Корњача је дуже време била љута на зеца, јер ју је увек задиркивао како је спора. Због тога је одлучила да га изазове за такмичење. Зец се ваљао од смеха, али је пристао. "Ко ће бити судија?", упитао је. "Лисица ће све да пресуди!" гласио је одговор. Напослетку је све било спремно и лисица је дала знак за почетак трке. Корљача је храбро кренула, док је зец, уверен у своју победу, прилегао крај пута и заспао. Када се пробудио, брзо је појурио ка циљу, али тамо га је већ чекала корњача.
Договорите се са децом па заједно испричајте причу помоћу сенки.
 


Правимо акваријум
Објекат:"Јагодица"
Васпитач: Мира Вукас
Група: Припремно - предшколска група
Тема:"Правимо акваријум"
Требало би обојити хартију, нацртати, па исећи рибице, а затим их залепити на обојену хартију. Додати и каменчиће, а затим све заштитити фолијом.
   

Игра меморије "Бубамара"
Материјали: папир у боји, фломастери, картон, маказе
Израда бубамаре,тачкице се израђују одвојено, тачкице су са једне стране црне, са друге у боји (наранџаста, плава,...). Израда коцкице у бојама које се користе и на тачкицама.
Игра:бацити коцкицу и пронаћи боју која је на тачкици бубамаре, у колико се не пронађе чека се следеће бацање коцкице.

Предлог: Уз договор са децом одредите шта ће се налазити на тачкицама и коцкици, може бити боја, могу бити симболи, облици,... у зависности од узраста детета.
 
 


Aктивност: Лептирићи од марамица
За ову активност из ликовног потребан је материјал: Марамица, штапић за сладолед, туш у разним бојама, лепак, пипета или четкица.
Редослед активности: Деца пипетом или четкицом наносе туш на пресавијену марамицу коју пажљиво отворе и оставе да се осуши. Овако осушену марамицу згужвамо на средини и преко залепимо штапић од сладоледа који деца украсе по својој жељи. а на врх залепе "антенице". 
Ова активност подстиче креативност, маштовитост и фину моторику.

   

Математичка активност "Папирни прстићи"
Потребно је од папира исећи леву и десну шаку, залепити до пола тако да прсти остану не залепљени. Дете баца коцкицу, према броју тачкица на њој, савија толико прстића на рукама. 
Са овом игром деца уче да броје, а могу да савладају и сабирање до 10.

тема активности : "Живот инсеката"
материјал: темпере, папир у боји,пиринач корпица јаја, кромпир (отисци), пластелин, фломастери, дрвени штапићи, маказе
Опис активности: Деца на основу прилога,  на различите начине приказују живот инсеката. Развојне фазе лептира дочаравају комбинованом техником , приказујући ларве зрневљем пиринча или куглицама плателина. Уз помоћ одраслог, припрема метријал за штампање-отисак од половина кромпира, који отискује помоћу темпере, а од папира, штапића за роштиљ или делова шкољке за јаја, на креативан начин настају гусенице.
    

тема активности: "Природа нам даје"
материјал: природни материјали, цвеће, гранчице, каменчићи
Опис активности: Задатак је да родитељи ангажују децу у радовима у воћњаку , на башти и у цвећњаку како би деца развила свест и дала свој допринос у очувању природне средине. Понеки родитељи су време у цвећњаку провели  заједно са децом  правећи занимљиве цветне аранжмане. 
     


тема: "Моторичке вежбе за утврђивање релације лево- десно"
материјал: колаж папир  у боји -самолепљиви маказе, сопствено тело, креде у боји
опис активност: Родитељ  помоћу папира у боји, припрема полигон-стазу са задатим корацима (отисци стопала и шаке ) којима деца утврђују начин на који треба да утврде која лева, или десна шака; лево или десно стопало.Комбинацију вежби могу осмислити самостално а предлог је да отисци буду у различитим бојама како би олакшали уочавање различитих страна.П одједнако је ефикасно и исцртавање помоћу креда у боји. Полигон је могуће поставити и у отвореном и у затвореном простору.

     


Слагалица
Перцептивно претраживање, упоређивање, спајање делова у целину. Узети разгледнице (4 до 6), исећи на неколико делова и помешати све у целину. Покушајте да саставите првобитну слику.
 

Штапићи од сладоледа

На штапиће од сладоледа нацртамо облике. Промешамо штапиће испред детета. Дете треба да пронађе парове по облицима и бојама.
Aктивност служи за развијање пажње и меморије.
 

Слагалица

Изаберемо слику по избору детета. Слику исечемо на једноставне облике. Дете има задатак да слику споји у првобитну целину.
 

Учимо бројеве
Узмемо чепове од флаша, али гледамо да сви чепови буду исте величине. На горњи део и са стране чепа напишемо фломастером бројеве. Детету можемо да дамо да слаже од најмањег до највећег броја или обрнуто. Други задатак може да буде да сложе цвет са бројем латица колико број на чепу показује.
   

Запамћено - нацртано
Ова активност развија концентрацију, визуелно памћење и ликовно представљање
Средства: тацна, разни предмети из куће познати деци, крпа, папир, фломастери
Испред детета ставити тацну на којој се налазе различити предмети. Дете посматра предмете 3 минута. Након тога прекрити предмете крпом. Дете треба на папиру да нацрта шта се све налазило на тацни. Потом се тацна опет открива и дете упоређује да ли је све нацртало.
  

Бубамара
Потребан материјал: црвена и црна темпера, четкица, маказе, лепило
Црном темпером нацртамо главу бубамаре. Затим, длан детета обојимо црвеном темпером и отиснемо на други папир. Поновимо то са обе руке. Када се осуши, нацртамо црне туфне по отиснутим длановима и исечемо по ивицама. Добијена крила залепимо на папир где смо нацртали главу бубамаре и рад је готов.
  
  


Лептир
Потребан материјал: папир, оловка, маказе, темпере, четкица
Папир пресавијемо на пола и оловком нацртамо једну половину лептира. Исечемо лептира и отворимо га. Четкицом нанесемо темперу на само једну половину. Када направимо шаре, затворимо како би се шаре отиснуле, а затим га опет отворимо и оставимо да се осуши.
  

Препознај, именуј ствари
Потребан материјал: Коцка на којој су налепљени различити геометријски облици, исечени геометријски облици различитих боја и величина,лепило, бели папир
Ток игре: Котрљајући коцку деца добијају облике које морају да препознају, именују их, кажу боју или величину. Са гомиле геометријских облика узима исти (сам бира величину и боју) и одлаже на бели папир. Када изабере одређени број облика, дете од тога прави слику, а након тога је лепи.

 

Играчка за развој координације око - рука
Потребан материјал: ролна од папира, канап, лепак, лоптица (може и гужвани папир у облику лопте), фломастери, воштане боје.
Начин игре: Покретом руке лоптицу треба убацити у отвор ролне.

 

Цртање цртежа помоћу отиска прста
Потребан материјал: водене боје, темпере, фломастери, хартија
Ток активности: Дете умаче прстић у боју, отискује на хартију и фломастером доцртава жељени облик како би добило одређени предмет или биће (лептир, цвет, мачка,...)

 

Убаци у лоптицу у кош
Потребан материјал: Пинг понг лоптица, сламчица за сок, дрвене коцке
Потребно је пронаћи пут да лоптица стигне до мреже. Да би се лоптица покренула, треба дувати у сламчицу.Јагода
Потребан материјал: 1 орах (може и више) у љусци, црвена темпера, четкица, фломастер, хартија за цртање листића (звездица), зелена воштана боја, маказе, лепило, нека зелена тракица.
Ток рада је на фотографијама које следе.